03 Mayıs 2017 14:44 | Son Güncelleme: 03 Mayıs 2017 14:48

Etnospor Kültür Festivali 11-14 Mayıs'ta başlıyor

Geleneksel Türk sporlarından mangala, kökbörü, kuşak güreşi, aba güreşi, atlı cirit, atlı okçuluk, aşık oyunu gibi sporların canlandırılması amacıyla yapılan Etnospor Kültür Festivali ve İstanbul Gençlik Festivali’nin tanıtım toplantısı yapıldı.

İstanbul Yenikapı’da 4-7 Mayıs tarihlerinde yapılacak olan İstanbul Gençlik Festivali ile 11-14 Mayıs tarihleri arasında yine Yenikapı’da düzenlenecek olan Etnospor Kültür Festivali’nin basın toplantısı, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Dünya Etnospor Konfederasyonu Genel Başkanı Bilal Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ, Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Hakan Kazancı, İstanbul Gençlik Festivali Koordinatörü Taha Ayhan, Etnospor Kültür Festivali Sanat Yönetmeni Yasin Tütüncü ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy'un katılımıyla yapıldı.


“Hepimiz misyonumuzu biliyoruz”


Geçen yıl yapılan Etnospor Kültür Festivali’nin ateşleyici etkisinin olduğunu belirterek sözlerine başlayan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, “Dünya Etnospor Konfederasyonu Genel Başkanı Bilal Erdoğan’ın yoğun çabaları sonucu geleneksel sporlarımız yeniden hatırlanıp yer buldu ve gelişmeye başladı. Türkiye; tarihi, medeniyeti ve aynı zamanda kültür yapısıyla, dünyanın çok farklı bir ülkesi. Tarihimizden gelen bu gücü geleceğe taşıma misyonumuzu hepimiz biliyoruz. Dünya medeniyetinin bugün kullandığı birçok icat, Türk ve islam coğrafyasından geldi. Bunu bileceğiz ve bu bilgi birikimini daha ileriye taşımaya gayret edeceğiz. Tarihimizle övüneceğiz ama gelecekte neler yapmamız gerektiğini de iyi bileceğiz. Burada kalmayacağız. Etnospor Kültür Festivali'nin, gençlerimizin bu toprağın değerleriyle buluşması ve onun aziz hatırasına sahip çıkması için çok önemli bir fırsat olduğunu düşünüyoroum. Yapılacak çalışmaların mekanı da ayrıca önemli. Çok güzel bir alan oluşturulmuş. İnşallah bunları türkiyede yaygınlaştırmalıyız" ifadelerini kullandı.

 


 

“19 Mayıs ve 29 Mayıs bizler için çok önemli”


Organizasyonun mayıs ayında yapılmasına dikkat çeken Bakan Kılıç, "İstanbul'un fethedilmesi ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'dan yola çıkarak 19 Mayıs 1919’da istiklal mücadelesini başlatması bu ayda gerçekleşti. Tarihi ve kültürel değerlerimiz açısından önemli bir ay. Burada hayat bulacak çalışmaların önemi büyük olacaktır. Dünyada sözünüzün dinlenmesini istiyorsanız, medeniyetinizden aldığınız gücü yansıtmak önemli. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın en önemli özelliği de bu. Birleşmiş Milletler'de, 'Dünya 5'ten büyüktür' diyebiliyorsanız, milletinize ve medeniyetinize güveninizdir bu. Cumhurbaşkanımız ve milletimiz, 15 Temmuz'da hayatımızı karartmak isteyen teröristlere karşı da dimdik ayakta durdu. İnşallah 2023 yılında, cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. senesinde çok daha büyük bir etkinlik yapacağız" diye konuştu.


“Kimliğimizi kaybetmekle karşı karşıya geldik”


Temel gayelerinin geneleksel sporlar başlığı adı aldında milleti ve halkı, kaybetmeye yüz tutmuş değerlerle buluşturmak olduğunu söyleyen Dünya Etnospor Konfederasyonu Genel Başkanı Bilal Erdoğan, “Geçtiğimiz 150-200 yıllık batılılaşma, modernleşme adı altında yaşadığımız süreç kimliğimizi kaybetmemizle karşı karşıya gelmemize yol açtı. Bu durum, milletimizin yeniden kimlik inşaasıyla ilgili önemli bir süreç. İnşallah Dünya Etnospor Konfederasyonu yoluyla, geleneksel sporlarımızın popülerleşmesi, yaygın hale getirilmesi ve tüm dünyadaki geleneksel sporların tanınır hale gelmesi için çalışmalarımız var. Dünyada süren kültürel eşitsizliği, bir adalet zemininde sona erdirmek, bunu bir global mesaj olarak dünyaya verebilmek asıl amaç. Geçen seneki festivalimiz büyük ilgi görmüştü. Üç günlük süreçte 150 binin üzerinde vatandaşımız teşrif etmişti. Bu sene organizasyonu, Yenikapı Etkinlik Alanı'nda düzenleyeceğiz. İstanbul Gençlik Festivali ve Etnospor Kültür Festivali'ni birlikte yapma kararı aldık.  Geçtiğmiz yıla oranla çok daha büyük bir katılım bekliyoruz. İstanbul Gençlik Festivali'nde 6 sanat sergisine ev sahipliği yapacak. Kültürün sadece spor alanında değil, tüm alanlarda tanıtılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Etnospor Kültür Festivali ile de organizasyonu tamamlayacağız” açıklamasında bulundu.

 

 


“11 geleneksel spor dalı sahnelenecek”


Etnospor Kültür Festivali’nde bu sene de 11 geleneksel spor dalının sahneleneceğini söyleyen Bilal Erdoğan, “Yağlı güreşlerimiz bu sene oldukça önemli olacak. 45'i başpehlivan olmak üzere 300'ün üzerinde pehlivan güreşecek. Tüm branşlarda toplam 843 sporcu bu seneki geleneksel spor etkinliklerine katılacak. Atlı gösterilerimiz olacak, obamızda da Türkiye'nin 7 bölgesinden 14 belediyemizin sponsorluğunda kültürel etkinlik çadırları, 14 tane de orta Asya ve Balkan kültürlerini tanıtan çadırlarımız olacak. Yarışlarda ve gösterilerde 133 at bulunacak. Ayrıca 26 geleneksel çocuk oyununu tanıtacağız. Öte yandan, 10-16 Mayıs tarihlerinin Dünya Engelliler Haftası olması münasebetiyle, mas güreşi, mangala ve geleneksel okçulukta engelliler müsabakaları düzenleyeceğiz. Etkinliği takip edecek vatandaşlar için, kılıç kalkan, mehter ve halk oyunları gösterileri olacak. Oba alanında çocuk oyunları, Göktürk alfabesinin yazım ve okuma etkinlikleri, demir ustası gösterimi olacak. El sanatları bölümümüzde 28 el sanatı tanıtılacak. TİKA'nın güzel bir Türk köyü çalışması sergilenecek" ifadelerini kullandı.


“İslami Dayanışma Oyunları’nda en büyük 2. kafile biziz”


Toplantının sonunda önemli bir konuya değinmek istediğini ifade eden Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, 12-22 Mayıs tarihleri arasında Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de düzenlenecek olan 4. İslami Dayanışma  Oyunları'nda mücadele edeceklerini belirterek, “Ev sahibi ülkenin ardından en büyük kafile ile orada olacağız. Yine 2021 yılında da inşallah bu organizasyonu İstanbul'da yapacağız. Bakü'de bayrağı devralacağız. Gerçekten önemli bir organizasyon. Dünyanın en büyük spor organizasyonlarından biri. Basınımızın da bunu yakından takip etmesini rica ediyoruz. Etnospor etkinlik alanında kurulacak olan ekranlarda da, Azerbaycan’da mücadele edecek olan sporcularımızın yarışma anındaki görüntüleri burada izlenebilecek" dedi. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın ardından konuşmacılar basın mensuplarına poz verdi.

 

 

Diğer Haberler

59. CUMHURBAŞKANLIĞI TÜRKİYE BİSİKLET TUR'UNDA DÖRDÜNCÜ GÜNÜNÜ DSM-FIRMENEICH TAKIMINDAN TOBIAS ANDRESEN KAZANDI
59.CUMHURBAŞKANLIĞI TÜRKİYE BİSİKLET TURU'NDA ÜÇÜNCÜ GÜNÜNÜ POLTİ KOMETA TAKIMI'INDAN GIOVANNI LONARDI KAZANDI
59. CUMHURBAŞKANLIĞI TÜRKİYE BİSİKLET TUR'UNDA İKİNCİ GÜNÜNÜ ASTANA TAKIMI'NDAN MAX KANTER KAZANDI
59. CUMHURBAŞKANLIĞI TÜRKİYE BİSİKLET TURU’NDA FARKINDALIK İÇİN PEDAL ÇEVİREN TAKIMLAR
CANLI DİNLE
TEKRAR YAYIN
Cem Dizdar