19 Nisan 2017 11:50 | Son Güncelleme: 19 Nisan 2017 11:52

Beşiktaş, Avrupa kupalarında 196. maçına çıkıyor

UEFA Avrupa Ligi çeyrek finalinin rövanşında yarın Fransa'nın Olympique Lyon takımını konuk edecek Beşiktaş, Avrupa kupalarındaki 196. mücadelesine çıkacak.

 Siyah-beyazlılar, Avrupa kupalarında geride kalan 195 maçtan 72'sini  kazandı, 81'ini yitirdi, 42'sinde de berabere kaldı.
 
Avrupa arenasındaki 195 karşılaşmada rakip fileleri 251 kez  havalandıran siyah-beyazlılar, kalesinde ise 280 gol gördü.
 
Beşiktaş'ın Avrupa kupalarındaki performans tablosu şöyle:
 
Farklı galibiyetler

Beşiktaş, Avrupa kupalarındaki en farklı skorlu galibiyetini 2002-2003  sezonunda UEFA Kupası 1. tur rövanş maçında Bosna Hersek temsilcisi Saraybosna'yı  5-0 yenerek elde etti.
 
Siyah-beyazlı takım, İsrail temsilcisi Maccabi Tel Aviv'i 2011-2012  sezonunda UEFA Avrupa Ligi organizasyonunda İstanbul'da 5-1 mağlup ederek farklı  bir skora daha imza attı.
 
Beşiktaş ayrıca 2005-2006'da UEFA Kupası'nda Liechtenstein ekibi  Vaduz'u İstanbul'da 5-1 mağlup etmişti.
 
En farklı yenilgi Liverpool'dan

Beşiktaş, Avrupa arenasında tarihindeki en farklı yenilgisini ise  2007-2008 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi'nde İngiltere'nin Liverpool ekibi  karşısında deplasmanda 8-0'lık skorla yaşadı.
 
Bu sezon UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Ukrayna'nın Dinamo Kiev ekibine dış  sahada 6-0 mağlup olan Beşiktaş, 2000-2001'de yine bu organizasyonda İngiltere  temsilcisi Leeds United'a aynı skorla yenilmişti.
 
Hükmen aldığı galibiyetler

Siyah-beyazlı ekip, Avrupa kupalarında iki kez rakiplerini hükmen  galibiyetlerle saf dışı bıraktı.
 
Beşiktaş, 1958-1959 sezonunda Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası 1.  turunda Yunanistan temsilcisi Olympiakos'un sahaya çıkmaması nedeniyle hükmen  galip ilan edildi. Siyah-beyazlı takım ayrıca 1986-1987'de aynı kupada 2. turda  Kıbrıs Rum Kesimi'nin Apoel ekibinin sahada yer almaması sonrası hükmen galip  ilan edilip turu geçen taraf oldu.
 
İç sahada başarılı performans gösteriyor

Siyah-beyazlı takım, Avrupa kupalarında son dönemdeki iç saha  performansıyla dikkati çekiyor.
 
Son 4 sezonda Avrupa kupalarında rakiplerini 16 kez konuk eden  Beşiktaş, söz konusu müsabakalarda şu ana dek sadece bir yenilgi aldı. Beşiktaş,  bu mağlubiyeti de 2014-2015 sezonunda, Slaven Bilic yönetiminde UEFA Avrupa  Ligi'nde Belçika temsilcisi Club Brugge'a 3-1 yenilerek yaşadı.
 
Beşiktaş, bu periyottaki iç saha maçlarında rakiplerine 8 kez üstünlük  sağlarken, 7 karşılaşmadan beraberlikle ayrıldı.
 
Siyah-beyazlılar, evindeki 16 maçta 26 gol atarken, kalesinde 15 gol  gördü.
 
Beşiktaş'ın son 16 maçtaki iç saha performansı şöyle:
 
Maç  Organizasyon  Sonuç
Olympiakos Avrupa Ligi 4-1
Hapoel Beer-Sheva Avrupa Ligi 2-1
Benfica Şampiyonlar Ligi 3-3
Napoli Şampiyonlar Ligi 1-1
Dinamo Kiev Şampiyonlar Ligi 1-1
Skenderbeu Avrupa Ligi 2-0
Lokomotiv Moskova Avrupa Ligi 1-1
Sporting Lizbon Avrupa Ligi 1-1
Club Brugge Avrupa Ligi 1-3
Liverpool Avrupa Ligi 1-0 (penaltılarla 5-4)
Tottenham Avrupa Ligi 1-0
Partizan Avrupa Ligi 2-1
Asteras Avrupa Ligi 1-1
Arsenal Şampiyonlar Ligi ön eleme 0-0
Feyenoord Şampiyonlar Ligi ön eleme 3-1
Tromsö Avrupa Ligi 2-0
 
Bu arada Beşiktaş, Avrupa kupalarındaki 98. iç saha maçını Olympique  Lyon ile yapacak.
 
Bu maçlarda rakiplerine 50 kez üstünlük sağlayan siyah-beyazlı takım,  23'ünden beraberlik ve 24'ünden de mağlubiyetle ayrıldı.
 
Evindeki maçlarda rakip fileleri 144 kez havalandıran Beşiktaş,  kalesinde ise 97 gol gördü.
 
Fransız takımlarına sahasında kaybetmedi

Fransız rakiplerine karşı 8. mücadelesine çıkacak Beşiktaş, evinde bu  ülke ekiplerine mağlup olmadı.
 
Siyah-beyazlı ekip, Fransa temsilcileriyle evinde yaptığı 3 maçta 2  galibiyet ve bir beraberlik aldı. Beşiktaş, 4 deplasman maçında ise Fransız  takımlarına mağlup oldu.
 
Siyah-beyazlı takım, Fransa ekipleriyle yaptığı 7 maçta 9 gol atarken,  kalesinde 12 gol gördü.
 
Beşiktaş, tarihinde ilk kez eşleştiği Olympique Lyon'a deplasmanda 2-1  yenildi.
 
Cenk Tosun ve Quaresma gol arayacak

Bu sezon takımın en golcü oyuncusu durumunda bulunan Cenk Tosun, yarın  2 gol atması halinde Demba Ba'yı geride bırakacak.
 
Avrupa kupalarında 7 golü bulunan ve son olarak Olympiakos ile yapılan  rövanş maçında fileleri havalandırıp Mehmet Özdilek ile aynı sayıya ulaşan Cenk,  Olympique Lyon karşısında bir gol atması halinde 8 kez bu sevinci yaşayan Demba  Ba'yı yakalayacak. Cenk Tosun, 2 gol atarsa hem Demba Ba'yı geçecek hem de  siyah-beyazlı formayla Avrupa kupalarında 9 kez fileleri havalandıran Pancu'yu yakalayacak.
 
Beşiktaş'ın bu sezon Şampiyonlar Ligi'nde yaptığı maçlarda bir kez gol  sevinci yaşayan Cenk, Avrupa Ligi'nde ise 4 maçta 3 gol kaydetti.
 
Siyah-beyazlı formayla 11 gol atan ancak Olympique Lyon ile oynanan  ilk karşılaşmada sakatlığı nedeniyle görev alamayan Ricardo Quaresma da yarın  oynaması halinde atacağı gollerle 12 gollü Bobo'yu geçme fırsatı bulacak.
 
Beşiktaş'ta kırmızı kart cezasından dolayı Avrupa kupalarında 3 maç  oynayamayacak Vincent Aboubakar ise bu sezon 6 gole imza attı.
 
Takımının son 2 Avrupa kupası maçındaki golcüsü durumunda bulunan Ryan  Babel ise bu sezon Avrupa kupalarında 3 golle katkı yaptı. Atiba Hutchinson,  Adriano Correia ve Anderson Talisca da birer kez bu sevinci yaşadı. Beşiktaş'ın  bir golünü ise Hapoel Beer-Sheva ile oynanan ilk maçta William Soares kendi  kalesine atmıştı.

 

 

Diğer Haberler

Kadınların Rüzgârla Yolculuğu: DENİZ KIZI KADIN YELKEN KUPASI 10. YILINDA
Cumhurbaşkanlığı 6.Uluslararası Yat Yarışları İstanbul-Samsun Açık Deniz Yarış Etabı Sona Erdi
Cumhurbaşkanlığı 6.Uluslararası Yat Yarışları Samsun etabı başladı! Yelkenciler Bandırma Vapuru'nun izinde
Cumhurbaşkanlığı 6. Uluslararası Yat Yarışları Samsun Etabı Başlıyor
CANLI DİNLE
MIXED ZONE
Ömer Necati Albayrak