02 Ağustos 2022 18:50 | Son Güncelleme: 02 Ağustos 2022 19:19

KONYA 2021, 5. İSLAMİ DAYANIŞMA OYUNLARI

İslami Dayanışma Oyunları; İslami Dayanışma Spor Federasyonu (ISSF) tarafından 4 yılda bir düzenlenen ve İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İTT) üye ülkelerin katıldığı çoklu spor organizasyonudur.

Oyunların amacı; İslam coğrafyasında spor yoluyla dostluğu, kardeşliği, barışı, huzuru, yardımlaşmayı ve dayanışmayı sağlamaya katkıda bulunmaktır.

İlk oyunlar, 2005 yılında Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde düzenlenmiş, ikinci oyunlar 2009 yılında İran’da yapılması planlanmış ancak İran ile anlaşmazlık nedeniyle oyunlar iptal edilmiştir.

Üçüncü oyunlar, 2013 yılında Endonezya’nın Palembang ve dördüncü oyunlar ise 2017 yılında Azerbaycan’ın Bakü kentinde düzenlenmiştir.

Konya 2021, 5. İslami Dayanışma Oyunları

08-09 Nisan 2019 tarihlerinde Cidde’de düzenlenen ISSF Kurul Toplantısı’nda; 2021 yılında, Konya’da düzenlenmesi kararlaştırılan 5. İslami Dayanışma Oyunları’nın, 20-29 Ağustos 2021 tarihleri arasında Konya’da yapılmasında mutabık kalınmış ve Konya 2021, 5. İslami Dayanışma Oyunları (İDO) Ev Sahibi Ülke Anlaşması 19 Aralık 2019 tarihinde Konya’da imzalanmıştır.

Dünyayı sarsan Covid-19 pandemisi nedeniyle İDO Organizasyon Komitesi ve ISSF Yönetim Kurullarınca Konya 2021, 5. İslami Dayanışma Oyunları’nın, 10-19 Eylül 2021 ve daha sonra pandeminin devam etmesi sonucu oyunların 09-18 Ağustos 2022 tarihleri arasında yapılması karara bağlanmıştır.

Oyunlara; 56 İslam ülkesinden 4.200’ü sporcu olmak üzere toplamda 6 bin kişinin katılım sağlaması beklenmektedir. 13 tesiste gerçekleşecek oyunlarda, toplamda 483 madalya mücadelesi yaşanacak ve 2 bin gönüllü yer alacaktır. Açılış ve kapanış törenleri ile futbol finalleri, Konya Büyükşehir Belediye Stadyumu’nda yapılacaktır.

Tesisler

Konya Büyükşehir Belediye Stadyumu, Konya Velodromu, Karatay Kongre ve Spor Merkezi, Selçuk Üniversitesi 19 Mayıs Spor Salonu, Konya Atletizm Pisti, Konya Olimpik Yüzme Havuzu, Saraçoğlu Spor Tesisleri, Selçuklu Belediyesi Uluslararası Spor Salonu, Cumhuriyet Futbol Sahası, Konya Teknik Üniversitesi Spor Salonu, TÜYAP Konya Uluslararası Fuar Merkezi, Oyunlar Köyü, Selçuk Üniversitesi 15 Temmuz Stadyumu

Oyunlar; 19 spor branşı, bir geleneksel gösteri branşı, 4 paralimpik spor branşı olmak üzere toplamda 24 spor branşında düzenlenecektir.

Spor branşları: Atletizm, Atıcılık, 3x3 Basketbol, Bisiklet (Yol, Pist), Bocce, Cimnastik (Artistik, Aerobik, Ritmik), Eskrim, Futbol, Güreş (Grekoromen, Serbest Stil), Halter, Hentbol, Judo, Karate, Kick Boks, Masa Tenisi, Okçuluk, Taekwondo, Voleybol, Yüzme

Geleneksel gösteri branşı: Geleneksel Türk Okçuluğu

Paralimpik branşlar: Atletizm, Okçuluk, Yüzme ve Masa Tenisi

Bu branşlar kapsamında yeni tesisler inşa edilmiş olup mevcut tesislerin niteliği de iyileştirilmiştir. Türkiye’nin ilk velodromu Konya’ya kazandırılmış, olimpik yüzme havuzu ve atletizm pisti tesisleri de tamamlanmıştır.

Ülkemizde daha önce düzenlenen çoklu spor organizasyonlarından farklı olarak spor federasyonlarımızın mevcut zamanlama, skorlama ve sonuç sistemleri de kullanılarak ilk defa yerli ve milli olarak geliştirilen yazılım ile entegre edilecek ve talep edilen dijital hizmet kaynakları ile paylaşılacaktır.

Oyunların yayıncı kuruluşu TRT öncülüğünde, yayın esnasında kullanılacak TV grafik hizmetleri için de yine yerli ve milli yazılımlar tercih edilmiştir.

Diğer Haberler

BİSİKLETİN YAŞAYAN EFSANESİ MARK CAVENDISH, 59.CUMHURBAŞKANLIĞI TÜRKİYE BİSİKLET TURU’NA REKOR KIRMAK İÇİN GELİYOR
2024 TÜRKİYE FUTGOLF ŞAMPİYONASI’NIN İKİNCİ AYAĞI: BODRUM CUP
59. CUMHURBAŞKANLIĞI TÜRKİYE BİSİKLET TURU 21 NİSAN PAZAR GÜNÜ ANTALYA-ANTALYA ETABI İLE BAŞLIYOR
59. CUMHURBAŞKANLIĞI TÜRKİYE BİSİKLET TURU 21 NİSAN PAZAR GÜNÜ ANTALYA-ANTALYA ETABI İLE BAŞLIYOR
CANLI DİNLE
BAHİS MASASI
Sarper Can Ayaz