06 Ocak 2023 10:00 | Son Güncelleme: 06 Ocak 2023 10:03

TFF'den lisans için yenilikler!

Türk futbolunda hakem mevzusu gündemin ilk sırasını kolay kolay bırakmasa da, yeni yılın son günlerinde sessiz sedasız yayınlanan bir talimat var ki, futbol sohbetlerine yeni kavramlar getirecek. TFF'den lisans için yenilikler... Net öz sermaye kuralı ve kadro maliyet oranı...

Daha önceki adı Kulüp Lisans ve Finansal Fair Play olan talimat artık Kulüp Lisans ve Finansal Sürdürülebilirlik Talimatı oldu. TFF, bu talimatı 30 Aralık'ta duyururken, “UEFA Yönetim Kurulu'nun 7 Nisan 2022 tarihindeki toplantısında almış olduğu karar ile 1 Haziran 2022 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren yeni Kulüp Lisans Talimatlarına istinaden, TFF Yönetim Kurulu'nun 08.12.2022 tarih ve 44 sayılı toplantısında alınan karar uyarınca Kulüp Lisans ve Finansal Sürdürülebilirlik Talimatı ve UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi Kulüp Lisans Talimatı yürürlüğe girmiştir” açıklamasını yaptı.

Artık, Süper Lig, 1.Lig ve 2.Lig kulüpleri UEFA veya Ulusal Kulüp Lisans başvuruları için bu talimatın hükümlerini yerine getirmek zorunda.

Gelelim eski talimata göre öne çıkan değişikliklere:

- Kulüp Lisans Müdürlüğü artık Kulüp Lisans Koordinatörlüğü oldu.

- Yeni talimatın 91. maddesindeki net öz sermaye kuralı kulüplerimizi yakından ilgilendiriyor. Bu kuralın ihlali, 2025-26 sezonundan itibaren UEFA lisansının reddine, takımın Avrupa Kupaları'na katılımının engellenmesine gidebiliyor. İhlal, 2024-25'te UEFA'da kadro sınırlamasına yol açıyor. Ulusal lisansta ise 2024-25'te ihtar ile başlıyor, 2025-26'dan itibaren kadro sınırlaması yaptırımı var. Net öz sermaye, kurumun varlıklarından tüm borçlar düşülerek hesaplanıyor. Bunun pozitif olması veya 31 Aralık tarihinde bir yıl önceki rakama göre en az % 10 düzelmiş olması gerekiyor. Kulüplerimizin borç durumu göz önüne alındığında, pozitif rakam çok zor, % 10'luk düzelme için uğraşacaklar gibi görünüyor.

- Üç Yıl Kuralı, eskiden “TFF'ye en az üç yıl tescilli kulüpler” şeklindeydi. Yeni talimatta “lisans döneminin başlama tarihinde en az üç (3) ardışık sezon boyunca tescili süren ve resmi müsabakalara katılan kulüpler” ifadesi kullanıldı.

- Eski talimattaki “Denk hesap şartları” yerine “Futbol kazançları” geldi.

- Lisans kriterlerinde önemli değişiklikler var. Sportif kriterlere kadınlar futbolu faaliyetleri eklendi. Ana kriter sayısı “sosyal sorumluluk” ilavesiyle 6'ya çıktı. Yeni kriter, 6 başlıktan oluştu: Futbol sosyal sorumluluk stratejisi, eşit olma ve herkesi kapsama, ırkçılıkla mücadele, çocukların ve gençlerin korunması ve esenliği, herkes için futbol, çevre koruma.

- Personel ve idari kriterlere de çok ek var: Genç takımlar sağlık görevlileri, maç organizasyon görevlisi, futbol sosyal sorumluluk görevlisi, A takım kaleci antrenörü, genç takımlar kaleci antrenörü (kaleci antrenörü maddeleri 1 Haziran 2023'te yürürlüğe girecek), yazılı sözleşmeler, hizmet sağlayıcılar, görevlerin ihrazı, organizasyon yapısı.

- Hukuki kriterlerde ise nihai kontrol eden taraf, nihai lehtar ve önemli etkiye sahip taraf ile lisans kararından önce yazılı beyan yeni maddeler.

- Mali kritelere eklenen başlıklar: Net öz sermaye kuralı, UEFA/TFF’ye vadesi geçen borcun bulunmaması, ödeme gücü gereksinimleri, istikrar gereksinimleri.

- Genç takımlar maddesinde eski talimatta 15-21 yaş aralığında en az iki takım, 10-14 yaş aralığında en az iki takım, 10 yaş altı en az bir takım şartı varken, yeni talimatta “10-21 yaş aralığında en az 4 takım ve 10 yaş altı en az bir takım veya bu yaş grubu için düzenlenen futbol faaliyetleri” şartı geldi. Ama 2023-24 için 10-21 yaş aralığında en az üç takım isteniyor.

- Profesyonel futbolcularla sözleşme imzalanması maddesine yeni talimatta “Lisans adayı, imzaladıkları profesyonel futbolcu sözleşmelerinin, ulusal mevzuata aykırı olmamak koşuluyla, Avrupa Birliği ve UEFA kapsamındaki bölgelerdeki profesyonel standart futbolcu sözleşmelerinin minimum gerekliliklere ilişkin hükümleriyle uyumlu olmasını sağlamalıdır” fıkrası eklendi.

- Hakemlik konuları ve futbol oyun kuralları hakkında eski talimatta sadece takım kaptanı veya ikinci kaptanı ile A takım teknik sorumlusu veya yardımcısının eğitime katılması isteniyordu. Yeni talimatta takımın bütün futbolcuları, teknik adam ve diğer teknik sorumluların katılması şartı getirildi.

- Lisans kararları listesi artık her bir kararın kesinleşmesinden itibaren 7 gün içinde TFF Başkanlığı’na, muhataplarına ve UEFA'ya sunulacak.

- Kulüp lisans sürecinin tarihleri lisans sürecinin başlamasından önce kulüplere duyurulacak.

- UEFA'nın ırkçılığa karşı 10 maddelik planı yeni talimatta yok. Onun yerini “UEFA Futbol Sürdürülebilirlik Stratejisi 2030” almış durumda.

- A takım teknik sorumlusunun sorumlulukları eski talimatta yoktu. Yeni talimatta şöyle tanımlandı: a) Futbolcu seçimi; b) Taktikler ve eğitim; c) Maç öncesinde, maç sırasında ve sonrasında soyunma odası ve teknik alanda futbolcuların ve teknik personelin yönetimi; ç) Medya konularına ilişkin görevler (basın toplantıları, röportajlar vb.).

- Asgari olarak verilmesi zorunlu hukuki belgeler, hukuki grup yapısı, nihai kontrol eden taraf, nihai lehtar ve önemli etkiye sahip taraf maddeleri de eski talimata göre çok daha fazla ayrıntı içeriyor.

- Mali kriterlerdeki raporlama kapsamı maddesine borç durumu şu fıkrayla eklendi: “Lisans adayı üzerinde yükümlülükler doğuran öz sermaye veya lisans adayının varlıkları veya gelirlerine karşı doğrudan veya dolaylı olarak teminat alınan veya rehin verilen borç dahil finansmanı.”

- Kulüp izleme gereklilikleri UEFA lisansı için ödeme gücü gereksinimleri, istikrar gereksinimleri ve maliyet kontrol gereksinimlerini kapsıyor. Ulusal lisans içinse maliyet kontrol gereksinimlerine bakılmıyor. Ödeme gücü gereksinimleri, futbol kulüplerine, personele, SGK ve vergi dairesine, UEFA ve TFF'ye vadesi geçmiş borcun bulunmaması anlamına geliyor. İstikrar gereksinimlerinde futbol kazançlarında kabul edilebilir sapma oranlarının içinde kalmak gerekiyor. Maliyet kontrol gereksinimlerinde kadro maliyet oranı kavramı karşımıza çıkıyor. Personel ücret giderleri ve amortismanlar toplamının gelir+transfer kar/zararına oranı % 70 ile sınırlı. 

Bu kural 2023-24'te % 90, 2024-25'te % 80 olarak uygulanacak.

Kaynak: Emrah Kayalıoğlu (golvarmi.com)

Diğer Haberler

59.Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu sona erdi
59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nda yedinci gün!
59.Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nda altıncı gün!
59. CUMHURBAŞKANLIĞI TÜRKİYE BİSİKLET TURU BODRUM – KUŞADASI ETABI İLE DEVAM ETTİ
CANLI DİNLE
GOL YOLLARI
Cüneyt Kaşeler