06 Ekim 2016 13:55 | Son Güncelleme: 06 Ekim 2016 13:59

'Wyscout ile Türk futbolcuları dünya izleyebilecek'

Lig Radyo'nun iletişim sponsorluğunda gerçekleşen projede çok sayıda katılım gerçekleşti.

Sadece Türk Futboluna değil dünyada scouting sektörüne yön veren uzmanlardan olan Tarkan Batgün Spor Toto 2. ve 3. Lig oyuncularını dünya futboluna lanse edecek bir projeye daha imza attı. 

Scoutingi Türkiye'ye getirerek bir devrime imza atan Tarkan Batgün'ü aslında yakından tanımak lazım:

25 senelik Avustralya macerasından sonra 2010 senesinde Türkiye'ye tekrar geri dönüş yapan Tarkan Batgün 20 yıldır maç analizi ve futbolcu scouting konularında dünyayı dolaşıyor, her yıl çeşitli ülkelerde scouting gelişimi konusunda konferanslar veriyor, anahtar konuşmacı olarak seminerlere katılıyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Ekonometri bölümü mezunu olmak kendisine aslında istatistik ve futbol konusunda büyük değer kazandırmış olsa gerek. Akabinde Marmara Üniversitesinde Bilgisayar programcılığı öğrenimi ve Avustralya'nın önde gelen üniversitelerinden 'Wollongong Üniversitesi'nde bir dönem MBA devam etmek yolunu 2010 senesinde Haliç Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulunda 'Bilgisayar Destekli Performans Analizi' dersleri vermeye düşürmüş. Batgün dünya lideri olarak kabul edilen ve 800'den fazla takımın üyesi bulunduğu Wyscout Platformunun hem Türkiye Sorumlusu, hemde bu firma içerisinde 'Yazılım ve Eğitim Destek' bölümü yöneticisi. 2010 yılında Türkiye'de ve hatta Avrupa'da ilk defa yapılan 'Scouting Sertifika Programları'nı başlatan isim. Federasyonun bu kurslara 2015 tarihinde başladığını düşünürsek o zamanlarda belki Türkiye'de yayılması imkansız gibi görülen scouting sistemini Türkiye'ye getiren Tarkan Batgün'ün aslında ne kadar önemli işler yaptığını anlayabiliyorsunuz. Bursaspor döneminde de yine Türkiye'de ilk defa yapılanan 'Scouting Laboratuvarı' konseptinden çıkan oyuncular ve bu oyuncuların hem yurt dışına, hemde yurt içi kulüplerine satılmasından gelen hatırı sayılır gelirleri unutmamak gerekiyor. Yabancı transferlerinden Fernandao ve Bakambu, yerlilerden Ozan Tufan, Enes Ünal, Batuhan Altuntaş, şimdilerde u21 kalesini koruyan Okan Koçuk, Oğuzhan Aynaoğlu hep bu laboratuvarın ürünleri idi. Belki kısa süren bu sistemin değeri tam anlaşılamadı ama bugün tohumları atılan 'Spor Toto 2. 3. Lig Wyscout Gelişim Projesi' ile Türk futbolcuların ve hatta Türk teknik direktörlerinin yurt dışı transferlerine açık bir platforma çıkacak olması Batgün Hocanın devrimlerine yeni bir boyut kazandırdı diyebiliriz..

Seminer Programı şöyleydi:

3 Ekim Pazartesi günü 2. ve 3. Lig Kulüpler Birliği Desteği ile '90 Dakikada Wyscout' adlı 'Wyscout Futbol Gelişim Programı Lansmanı ve Projesi Semineri' Medipol Başakşehir Kulübü Stadyumu konferans salonunda Wyscout Sorumlusu Tarkan Batgün Moderatörlüğünde yapıldı. Lig Radyo programcılarından Yetkin Etkin sunuculuğunda naklen yayınlanan programa 2. 3. Ligler Kulüpler Birliği adına Karagümrükspor Başkanı Cengiz Günaydın ve Pazarspor Başkanı Hüseyin Yangın'ın yanı sıra, Genç Milli Takımlar Sorumlusu Mehmet Hacıoğlu, Teknik Direktör Koray Palaz, Fenerbahçe Scouting ekibinden Saffet Akbaş ve Wyscout Kurucu CEO'su Matteo Campodonico konuşmacı olarak katıldı. Spor Toto 2. ve 3. Lig başkanlarının ve teknik kadrolarının bir çoğunun katıldığı etkinlik bu liglerden yurt dışına açılımı adına Türk futboluna katma değer katan bir proje olarak tarihe geçti. 

Wyscout Türkiye Sorumlusu K. Tarkan Batgün ve Wyscout CEO'su Matteo Campodonico'nun Anahtar Konuşmacı olarak yer aldığı etkinlikte programın ilk bölümünde Wyscout'un 2. ve 3. Lig takımları ile yapacağı proje tanıtıldı. Türk futbolunda yeni yeteneklerin dünyanın en ünlü kulüpleri tarafından nasıl izlenecekleri anlatıldı; teknik kadroların artık birbirlerinin maçlarını nasıl analiz edebileceği, kendilerini ve oyuncularını nasıl geliştirecekleri uygulamalı olarak gösterildi. Bilim ve teknolojinin transferleri çok daha etkili hale nasıl getirildiği interaktif bir ortamda katılımcılarla paylaşıldı. İkinci bölümde de konuşmacı başkan, teknik heyet, milli takım temsilcileri ve scoutlar konu hakkında bir panelde bir araya gelerek izleyiciler ile görüşlerini paylaştı ve soruları yanıtladı. 

Wyscout Futbol Gelişim Projesi Hakkındaki izlenimler:

Projenin ana amacı 2. ve 3. lig takımlarının kendi iç sahalarında çektikleri maç görüntülerini Wyscout Platformuna yüklemesi karşılığında takımlara temin edilecek ücretsiz Wyscout hesapları ile tüm dünya liglerinde 800'den fazla kulübün üyesi olduğu görüntü platformunda yer almasını sağlayarak Türk Futbolcu İhracatına ivme kazandırmak olduğu açıklandı. Projeye katılım sağlayan kulüp başkan ve teknik ekiplerinin hem kendi liglerinin maç ve oyuncu görüntülerini Wyscout platformunda takip edebilecekler; hem platformda yer alan u17-u19-u21 Gençlik Geliştirme Lig Maçlarını, hem de TFF1. Lig ve Süper Lig kulüplerinde oynanan maçlar içerisindeki tüm oyuncuları detaylı olarak inceleyebilecek duruma gelecekler; daha lig devam ederken transfer edecekleri oyuncuları takip edebilecekleri için isabetli transfer yapma yolunda önemli ilerleme kaydedecekleri konuları seminerde işlendi. 'Wyscout Futbol Gelişim Projesi'ne projesine katılım sağlayan 2. ve 3. Lig kulüpleri ile birebir yapılan anlaşmalar sonucu Wyscout'un bir sezonluğuna projeye katılan ekiplere ücretsiz üyelik sağlayacak olması ve bu konuda Wyscout firmasının yaptığı hatırı sayılır server yatırımı belkide yurt dışından Türkiye'ye futbol sektöründe yapılan yatırımların bir ilki olacak. Tabiiki yurt dışına oyuncu çıkışına etken olmak başlı başına ülkemiz için bir kazanç.

Tarkan Batgün etkinlik ve proje hakkında şöyle konuştu:

"Niye bizim liglerimizden futbolcu ihracatı olmuyor sorusunu cevaplamak için ulema olmak gerekmiyor. Türk futbolunda artık alt liglerimizde de bilimin öne çıkacağı, istatistiki ve görüntüsel oyuncu enformasyonunun yaygınlaşacağı, transferlerin duyarak değil, görerek yapılacağı bir devir başlamak üzere. Artık alt liglerimizde futbolcuları görmeden transfer etme dönemi bitiyor Wyscout ailesi olarak, bu bağlamda yepyeni futbolcuların sadece Türk futbolunun değil, dünya futbolunun vitrinine çıkacağını düşünmekteyiz. Bu liglerde transferler bundan böyle görerek yapılacak ve oyuncu kalitesinde ciddi şekilde bir artış olacak. Projemiz sayesinde Wyscout Platformunda yer alan 800 den fazla dünya kulübüde artık bu liglerdeki oyuncuları haftadan haftaya takip edebilecek. Bu sayede sadece Süper Lig ve TFF 1. Lig takımlarına bir görsel sağlamaktan ziyade, Türk futbolcu ihracatına önemli bir ivme kazandıracağımızı düşünüyoruz. Bu liglerde oynayan futbolcular üst liglere nazaran daha az kazandıkları için Avrupa pazarı için daha cazip olacaklardır. Avrupa takımları scouting sistemleri ve oyuncu izleme konusunda bizlerden daha ilerde oldukları için bu ligleri Wyscout platformu sayesinde çok daha yakından tanıma şansına sahip olacaklardır. Ayrıca Teknik kadrolar içinde görüntülü olarak rakip izleme dönemi başlıyor. Artık antrenörlerimiz rakiplerinin maçlarını haftalık olarak takip edebilip görsel analizlerini platformda bulunan istatistiki veriler ile de birleştirip hem kendi gelişimlerine, hem de oyuncu gelişimlerine katkıda bulunacaklar. Kış transfer dönemine girmeden önce Wyscout Player (Oyuncu) aplikasyonu sayesinde de oyuncular kendi performanslarını çok yakından takip edebilecekler, oynadıkları maç görüntülerini kendi cep telefonlarından analiz edilmiş şekilde görebilecekler. Bu şekilde de platform olarak oyuncu gelişimine de katkıda bulunacağımızdan şüphemiz yok. Bu konuda 2. ve 3. Ligleri temsilen Cengiz Günaydın başkana çok teşekkür etmek gerekiyor. Geçtiğimiz üç hafta boyunca 91 başkanı bizzat birlikte aradık. Onlara projenin faydalarını anlattık. Ve daha projeye başlamadan birçok kulübümüz olayın parçası oldu. O yüzden yurdun birçok kesiminden etkinliğimize katılan başkan ve teknik direktörümüze teşekkür etmek gerekiyor. İnşallah projemiz Türk futboluna katkıda bulunup yep yeni yıldızları ortaya çıkarmaya yardımcı olacaktır"
 
Wyscout Platformu kurucusu ve CEO’su Matteo Campodonico’nun da görüşleri şöyle idi:

"Türkiye son zamanlarda futbolcu ihracatına göz kırpmaya başladı diyebiliriz. Türkiye sorumlumuz K. Tarkan Batgün ile İtalya’daki ofisimizde birçok kez bir araya geldik. Kendisi bizleri server yatırımı konusunda ikna etti ve proje içinde hatırı sayılır bir server yatırımı yaptık. Ama bu liglerin dünya platformuna çıkması, ve hatta Türk futbolcu ihracatına katkıda bulunması demek, Wyscout olarak dünya futboluna hizmet etmek olacaktır. Aslında 2. ve 3. Lig maçlarının Wyscout platformunda bulunacak olması sadece futbolcuları değil, bu liglerdeki teknik kadrolarıda dünya platformuna çıkartacaktır. Teknik direktörlerin takımlarını nasıl oynattığı da platformumuzun önemli özelliklerinden. Bu sayede Türkiye’de enterasan bir teknik direktör gelişimi yaşanacağını da düşünmüyor değiliz"

2. ve 3. lig Kulüpler Birliği Başkanı olan Pazarspor Kulübü Başkanı Hüseyin Yangın "Futbolcuların yakından takip edildiklerini bilmeleri onların kendilerini geliştirmelerine hız katacak" derken Karagümrük Kulübü Başkanı Cengiz Günaydın, 91 kulüpten 68''nin bu sisteme dahil olduğunu belirtirken Wyscout Futbol Gelişim Programına üye takımların teknik kadro ve başkanlarınında projeden çok önemli bir katma değer kazanacağını, bu şekilde kulüpler birliğinin birlikte hareket ederek daha da güçleneceğini belirtti.

 

Diğer Haberler

BİSİKLETİN YAŞAYAN EFSANESİ MARK CAVENDISH, 59.CUMHURBAŞKANLIĞI TÜRKİYE BİSİKLET TURU’NA REKOR KIRMAK İÇİN GELİYOR
2024 TÜRKİYE FUTGOLF ŞAMPİYONASI’NIN İKİNCİ AYAĞI: BODRUM CUP
59. CUMHURBAŞKANLIĞI TÜRKİYE BİSİKLET TURU 21 NİSAN PAZAR GÜNÜ ANTALYA-ANTALYA ETABI İLE BAŞLIYOR
59. CUMHURBAŞKANLIĞI TÜRKİYE BİSİKLET TURU 21 NİSAN PAZAR GÜNÜ ANTALYA-ANTALYA ETABI İLE BAŞLIYOR
CANLI DİNLE
TEK BAŞINA
Cem Dizdar