10 Ekim 2023 09:52 | Son Güncelleme: 10 Ekim 2023 09:56

58.CUMHURBAŞKANLIĞI TÜRKİYE BİSİKLET TURU’NUN 166.5 KİLOMETRELİK KEMER-KALKAN ETABINI ALPECİN DECEUNINCK TAKIMI’NDAN JASPER PHILIPSEN KAZANDI

TURKUAZ MAYO'YU FETHİYE-FETHİYE (BABADAĞ) ETABINDA ALPECİN DECEUNINCK TAKIMI’NDAN PHILIPSEN GİYECEK. TUR 2023’ÜN “KRALİÇE ETABI” OLARAK ADLANDIRILAN 104.1 KİLOMETRELİK FETHİYE-FETHİYE (BABADAĞ) TIRMANIŞ ETABI KOŞULACAK.

58. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nda ikinci gün büyük bir mücadeleye sahne oldu. İlk günün galibi Alpecin Deceuninck Takımı'ndan Jasper Philipsen yine son metrelerde klasını göstererek 4 saat 13 dakika 54 saniye ile etabı birinci bitirdi ve yarınki Fethiye-Fethiye (Babadağ) etabında da Genel Ferdi Klasman birincisi olarak Turkuaz Mayoyu giymeye hak kazandı. 

START VERİLİYOR

Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Antalya Gençlik Spor İl Müdürü Yavuz Gürhan ve Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu'nun birlikte damalı bayrağı sallamasıyla Kemer Saat Kulesi'nin önünden kıyasıya mücadele başladı. Sporcular 3.1 kilometrelik nötr starttan sonra Kalkan'a doğru pedal bastılar.

TÜRK HAVA YOLLARI'NIN SPONSORLUĞUNDAKİ KIRMIZI MAYO İÇİN TIRMANIŞ PRİM KAPISI GEÇİLİYOR

Startla birlikte ön grubu oluşturan bisikletçilerin 19,7'nci kilometredeki tırmanış primi kapısına doğru büyük bir süratle geldiği gözlendi. Türk Hava Yolları'nın sponsorluğunda gerçekleşen Kırmızı Mayo için ortaya konulan mücadelede Bora Hansgrohe Takımı'ndan Patrick Konrad çizgiyi ilk geçen sporcu oldu. Burgos-BH Takımı'ndan Mario Aparicio Munoz ikinciliği, Medellin-EPM Takımı'ndan Ortega Reyes Yeison da üçüncülüğü elde etti.

SICAK, SICAK, ÇOK SICAK

Dünkü etabın aksine Kemer'den yola çıkan bisikletçiler, her kilometrede artan sıcaklık nedeniyle bir türlü beklenen tempoyu yapamadılar. Saatte ortalama 30 kilometreye varan bir sürat onları olumsuz etkileyen bir diğer faktör oldu. Öğle saatlerinde sıcak iyice kendini gösterdi. Turkuaz Mayo'nun sahibi Philipsen, takım arkadaşlarının korumasıyla sıcaktan en az etkilenmeye çalışan sporcular arasındaydı. Keza bu durum Mark Cavendish için de geçerli oldu.

DÖRT SPORCU KAÇIŞ GRUBUNDA

Prim kapısı geçildikten sonra yavaş yavaş hareketlenmeler göze çarptı. Bingoal WB Takımı'ndan Teugels Lennert, Voster, ATS Takımı'ndan Artur Sowinski, Tartelotto Takımı'ndan Jacob Reales ve Bikeaid Takımı'ndan Wesley Mol tempo yapıp peloton ile arayı 1 dakika 55 saniye kadar açtı.

AMELLO'NUN MÜTHİŞ ATAĞI

Gruba daha sonra müthiş bir tempo yakalayan Corratec Takımı'ndan Matteo Amella dahil oldu ve bu kez tempo daha da arttı. 40. kilometre geçilirken kaçış grubu zaman farkını 3 dakika 20 saniyeye kadar çıkardı. Güneş iyice tepeye çıkmış, sporcular su ve diğer takviye içeceklerle sıvı kaybını önlemeye çalışmaktaydı....

MOSSO'NUN SPONSORLUĞUNDAKİ YEŞİL MAYO İÇİN 65,9'UNCU KİLOMETREDE SPRİNT PRİM KAPISI GEÇİLDİ

Etabın Sprint Prim Kapısı'na bilinen beşli grup geldi. Mosso'nun sponsorluğundaki Yeşil Mayonun sahibi olabilmek için üç sporcu pedal bastı. Çizgiyi ilk geçen Artelotto-Isorex Takımı'ndan Jacob Reales oldu. İkinciliği Voster ATS Takımı'ndan Artur Sowinski, üçüncülüğü de Bingoal WB Takımı'ndan Lennert Teugels elde etti. Yeni zaman farkı 3 dakika 20 saniye olarak verildi. Pelotonun ise bu açılan zaman farkı için beklenen tempoyu yapamadığı gözlendi. Tam aksine kaçış grubu tempoyu yükseltip ortalama hızı saatte 43 kilometreye kadar çıkardı. Sıcak havada, bu tempo gerçekten adrenalinin tavan yaptığı anlar olarak dikkat çekti. 

SHİMANO'NUN SPONSORLUĞUNDAKİ BEYAZ MAYO İÇİN PRİM KAPISI DA GERİDE KALDI

93,6'ncı kilometrede ise etabın Türkiye Güzellikleri Prim Kapısı geçildi. Mayoya adını veren Shimano'nun sponsorluğundaki Beyaz Mayo için yapılan mücadelenin bu etaptaki galibi Bike AID Takımı'ndan Wesley Mol oldu. İkinciliği Bingoal WB Takımı'ndan Lennert Teugels, üçüncülüğü de CorraTec Selle Italia Takımı'ndan Matteo Amella elde etti. Kaçış grubu parçalandı ve prim kapısını geçen üçlü pedal çevirmeye devam etti. Geriden gelen Pelotona ise Alpecin ile Astana takımı ayar vermeye devam etti. Sürati onlar ayarlarken sprinterler de grubun ortalarında diri kalmayı sürdürdü.

VE SON PRİM KAPISI DA GERİDE KALDI

Etabın son prim kapısı 108'inci kilometrede geçildi. Türk Hava Yolları'nın sponsorluğunda dördüncü kategoriden puan veren prim kapısını Bike AID Takımı'ndan Wesley Mol birinci geçti. Bingoal WB Takımı'ndan Lennert Teugels ikinci, Corratec Selle İtalia Takımı'ndan Matteo Amella üçüncü oldu. Kaçış grubundaki üçlü ile peloton arasındaki zaman farkı da azalmaya başladı. Bu arada Demre geçildikten sonra rampa inişte bisikletçilerin hızı 80 kilometreye kadar ulaştı. Bu da etap içi bir başka rekor olarak notlara geçti. Ve yine enteresandır; öndeki ikili olarak pelotona yakalanmamak için pedal çeviren sporcular finişe 13 kilometre kala nihayet birleştiler. Ana grup tek parça halinde finişe gelmeye başladı.  

FARKLI BİR FİNİŞ NOKTASI

Kalkan'da gerçekleşen finiş noktası diğer etaplara nazaran daha farklı bir konumdaydı. Alışık olduğumuz standart farklı bir finiş noktasından uzak olma ihtimali de büyüktü. Diğer taraftan Alpecin-Deceuninck sporcuları önde kaçan grubu çok da erken yakalamak istemedikleri için tempoyu sürekli değişik süratte tutmaya özen gösterdiler. Finişe 1.5 kilometre kala parçalanma başladı. Üst üste ataklar sporcuları iyice bunalttı. Son 50 metrede yine Philipsen "En İyi Sprinter benim" dedi ve etabı galip bitirdi.

GÖZLER YARINKİ KRALİÇE ETABINDA

58. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Tur'unda gözler yarın koşulacak tırmanış etabında olacak. 104.1 kilometrelik Fethiye-Fethiye (Babadağ) etabının birincisi büyük ölçüde Genel Ferdi Klasman birinciliğini de bir nebze olsun etkileyecek gibi duruyor.

Diğer Haberler

59. CUMHURBAŞKANLIĞI TÜRKİYE BİSİKLET TURU BODRUM – KUŞADASI ETABI İLE DEVAM ETTİ
59. CUMHURBAŞKANLIĞI TÜRKİYE BİSİKLET TUR'UNDA DÖRDÜNCÜ GÜNÜNÜ DSM-FIRMENEICH TAKIMINDAN TOBIAS ANDRESEN KAZANDI
59.CUMHURBAŞKANLIĞI TÜRKİYE BİSİKLET TURU'NDA ÜÇÜNCÜ GÜNÜNÜ POLTİ KOMETA TAKIMI'INDAN GIOVANNI LONARDI KAZANDI
59. CUMHURBAŞKANLIĞI TÜRKİYE BİSİKLET TUR'UNDA İKİNCİ GÜNÜNÜ ASTANA TAKIMI'NDAN MAX KANTER KAZANDI
CANLI DİNLE
FIRTINA SAATİ
Safa Can Konuksever